foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Geld voor en behalen taakstelling huisvesting statushouders

huisvestenstatushoudersmeierijstad2018Meierijstad - De gemeenteraad heeft tot en met 2022 20.000 euro per jaar beschikbaar gesteld voor de huisvesting van statushouders. Het college heeft middels een brief de gemeenteraad geïnformeerd over de besteding van deze gelden bestemd voor de huisvesting en zijn er randvoorwaarden daarvoor opgesteld. De lokale woningcorporaties en VluchtelingenWerk Nederland zijn in hun rol als adviseurs hierover geïnformeerd. Elk jaar wordt het beschikbaar stellen van financiële middelen met de bestedingsdoelen geëvalueerd en wordt de gemeenteraad daarover geïnformeerd. Ook heeft het college de gemeenteraad geïnformeerd over de stand van zaken rondom het voldoen aan de taakstelling die door de provincie wordt gecoördineerd en beoordeeld. Medio 2017 ontving Meierijstad van de provincie over het huisvesten van statushouders nog een rode brief. De 2e helft van 2018 leverde per 1 januari 2019 een positief saldo van extra 14 geplaatste statushouders op.

Behalen taakstelling en besteding geld huisvesting statushouders
De randvoorwaarden voor de besteding van de gelden voor de huisvesting van statushouders zijn benoemd. De lokale woningcorporaties en VluchtelingenWerk Nederland hebben hierbij een adviserende rol vervuld.

Rol corporaties
Voor de concrete besteding van de gelden die jaarlijks beschikbaar worden gesteld moeten randvoorwaarden opgesteld worden. De gemeente ontvangt een taakstelling van het rijk betreffende de huisvesting van statushouders. De gemeente is dus verantwoordelijk, maar heeft echter geen woningen en is voor de huisvesting afhankelijk van woningcorporaties. Statushouders behoren tot de doelgroep van de corporaties.
Het huisvesten is een lastige klus omdat de vraag naar sociale huurwoningen groter is dan het aanbod. De gemeente wil corporaties bij de huisvesting behulpzaam zijn. Doel is uiteindelijk dat de gemeente Meierijstad structureel voldoet aan de taakstelling ook in tijden dat er veel statushouders gehuisvest moeten worden.

Huisvesting statushouders: grote gezinnen en alleenstaanden
Relatief gezien komen bij statushouders meer grote gezinnen (meer dan 7 personen) voor. Er zijn zeer weinig sociale huurwoningen die geschikt zijn om grote gezinnen te huisvesten. De gemeente kan gelden aan een corporatie beschikbaar stellen om een woning meer geschikt te maken voor de huisvesting van een groot gezin, bijvoorbeeld door het realiseren van een dakkapel. De corporatie zal echter ook zelf in de verbouwing moeten investeren.
Relatief gezien zijn er veel statushouders, die alleen zijn. Reden hiervan is onder meer dat men in afwachting is van gezinshereniging. Woningcorporaties hebben weinig sociale huurwoningen, die voor eenpersoonshuishoudens zijn en die niet aan ouderen verhuurd worden. Het tijdelijk verhuren van een kamer in een woning in afwachting van definitieve huisvesting kan oplossing bieden.
De gemeente kan aan een corporatie gelden beschikbaar stellen om een woning geschikt te maken voor kamergewijze verhuur. De corporatie zal echter ook zelf in de verbouwing moeten investeren.

Wederom verwachte hoge instroom
In het verleden is het gebeurd dat de gemeente geconfronteerd werd met een hoge taakstelling. Het is te verwachten dat dit in de toekomst door een hoge instroom van asielzoekers weer zal gaan gebeuren. Woningcorporaties hebben dan niet voldoende woningen om aan de taakstelling te voldoen. Tijdelijke woningen kunnen dan nodig zijn om in de acute vraag te voorzien. De
gemeente kan hiervoor dan gelden beschikbaar stellen. Hierbij wordt wel de kanttekening geplaatst dat er dan wellicht meer gemeentelijke financiële middelen nodig zijn. Ook de woningcorporaties zullen dan wellicht meer onrendabel moeten gaan investeren. Er kunnen zich ook bijzondere nu niet voorzienbare omstandigheden voordoen die een financiële bijdrage van de gemeente rechtvaardigen.

Volgorde behandeling verzoeken
Verzoeken om een financiële bijdrage worden op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen tot het moment dat er geen budget meer beschikbaar is.

Jaarlijkse evaluatie
Jaarlijks zal het beschikbaar stellen van financiële middelen geëvalueerd worden. Deze evaluatie zal met de bestedingsdoelen van de gelden aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad ter kennis gebracht worden.

Taakstelling huisvesting statushouders 2e helft 2018 en eerste helft 2019
Het toezichtoordeel van de provincie betreffende de huisvesting van statushouders over de tweede helft van 2018. Op 1 januari 2019 had de gemeente Meierijstad de taakstelling gehaald en 14 statushouders extra gehuisvest. Het oordeel van de provincie luidt dan ook dat voldaan is aan de taakstelling.
De taakstelling over de eerste helft van 2019 bedraagt 37 personen. Vanaf 1 januari 2019 bedraagt dus de taakstelling over de eerste helft van 2019, inclusief de voorsprong, 23 statushouders. Vanuit Meierijstad wordt ervan uitgegaan dat de taakstelling over de eerste helft van 2019 gehaald wordt.

Gemeente Meierijstad haalt taakstelling statushouders
Huisvesting statushouders 1e helft 2018: voldoet
Huisvesten statushouders in Meierijstad: achterstand langzaam ingehaald
Woonvisie Meierijstad
Huisvesting statushouders: rode brief provincie voor Meierijstad
30% statushouders inmiddels gehuisvest binnen Meierijstad
Gemeente Schijndel verhoogt haar subsidie p.p. aan VluchtelingenWerk voor 2016 en 2017
Opvang asielzoekers in regio (waaronder Schijndel) besproken
Alle politieke partijen voor opvang vluchtelingen in Schijndel/ Meierijstad: 300 is plan
Gezamenlijk optrekken Brabantse gemeenten in regionale aanpak noodzakelijk voor opvang vluchtelingen
Eigenschaligheid belangrijk bij noodopvang in Brabant, Sint-Oedenrode onder actief toezicht geplaatst
Vergunning gevraagd voor plaatsing zgn. Heijmans ONE woningen in Neerlandstraat
Commissieleden positief gestemd over vluchtelingenopvang
Verzoek minister aan CvdK’s voor noodopvang asielzoekers
Schijndel kan geen vluchtelingen opnemen, later wel huisvesting

beoordelingvergunningshouders1ehelft2018
huisvestenstatushoudersmeierijstad2018

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

The Social Club

Klik > website

Klik > Website

De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2025  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//